Walsen het ronddraaien van het glas (op een tafel of in de hand) om aroma's los te maken. Eerst ruiken, dan walsen, dan wederom ruiken
Weissburgunder D; witte druif, ook bekend als pinot blanc. Stamt vermoedelijk van de spätburgunder/pinot noir af. Soepele, frisse wijnen. Past bij veel lichte gerechten. Komt voor in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk e.a.
Wijn het product dat uitsluitend verkregen is door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van verse druiven of van druivenmost. Wordt gemaakt in de wijngaard, de kelder, de fles, het glas. de mond en in boeken en kranten
Wijnalcohol distillaat van wijn, gebruikt om een gisting te stoppen
Wijnhuis/wijngoed ook: domein, domaine, weingut, clos, château, mas, winehouse, finca, quinta, bodegas, winery. Daar waar wijn wordt gemaakt, met het huis naast/boven de kelder, en met de wijngaarden in de buurt. Uitsluitend met wijngaarden: wordt een boerderij genoemd. In Europa zijn met het vrijer worden van de markten, deze begrippen vaag geworden en in de geschiedenis vaker door elkaar gebruikt. Waar wordt nu wat gemaakt, en waar wordt het verkocht? En door wie? Dat is goed om te weten in de wijnwereld
Wijnsteen kristallen die als witgele kruimels op de bodem van de fles zichtbaar zijn. Teken van goede wijn, aangezien het gehalte aan het lekkere wijnsteenzuur hoog is geweest.
Ontstaat o.a. door (witte) wijn bij lage temperatuur te bewaren. Hierbij kristalliseert wijnsteenzuur uit door een verbinding met Kalium (mineraal) aan te gaan. Heeft geen invloed op de smaak, zoals dépôt dat bij rode wijn wel kan hebben (bitter)
tartar (Eng), Weinstein (D)
Wijnsteenzuur het beste zuur dat in een druif aanwezig kan zijn bij de oogst. Heeft een nadeel: zie wijnsteen. Tartaric acid (Eng)
Wijnstok 1 - aanduiding voor de druivenplant. Vine (Eng)
2 - stok waarlangs de wingerd omhoog groeit
Wijnstokras het ras van de plant, de wijnstok en de druif
Wingerd wijnstok

Startpagina