Sabreren het met een sabel openen van een fles mousserende wijn
Saccharomyces cerevisiae bakkers- of beter, wijngist, dat suikers omzet in alcohol en CO2
Saignée F; letterlijk bloeden, komt van het Spaanse sangrado. Ook: lacrima (traan) (I). Het eerste sap uit de gistingskuip, nadat de druiven er in zijn gestort. Is het minst geconcentreerd en wordt gescheiden van de rest van de most. Men laat de wijn in feite bloeden. Van dit sap maak je fijne wijn: vin de goutte (F). De druivenmassa resulteert in een wijn met een hogere concentratie
Saint-Amour F; een van de negen cru's in de Beaujolais. In Parijs geliefd
Saint-Émilion F; beroemd dorp en wijnbouwgebied in de Bordeaux. Omvang: 5% van Bordeaux. Wijnbouw ontstaan door de Romeinen in de tweede eeuw na Chr. AC Saint-Émilion bestaat sinds 1936 en vanaf 1954 voeren enkele châteaux de Grand Cru status, waaronder Cheval Blanc en Beausejour-Bécot. Kenmerkend: veel kleine wijnbouwbedrijven en veel coöperaties. Druiven: merlot (domineert), cabernet franc en cabernet sauvignon
Sal(a)manazar fles met inhoud van 9 liter. Genoemd naar de koning van Syrië
Sancerre F; AOC met de druivenrassen sauvignon blanc en pinot noir. Mooie wijnen
Sauternes (AC) F; beroemd vanwege de zware zoete wijnen die er worden gemaakt, houtgerijpt. Toegestane druivenrassen: sémillon, sauvignon, muscadelle; allen wit. Er heerst een microklimaat dat zeer geschikt is voor edele rotting (Botrytis cinerea). Lage opbrengst: max. 25 hl/ha
Schlegelflasche D; rijnfles, in de Alsace flûte d'Alsace genoemd, flûtefles. Smalle, hoge ranke fles
Schorle(morle) D; wijn gemengd met mousserend water. Sinds 2003 in grote hoeveelheden op de markt gebracht door de Badische Winzerkellerei
Sec/secco F/I; droog. Wordt ook bij mousserende wijnen gebruikt. 
Selbstvermarkter D; wijnmaker die zelf het gehele proces van druif tot klant in de hand heeft
Selection D; droge wijn van hoge kwaliteit, vergelijkbaar aan Spätlese trocken.
Sensorische analyse wijn wordt geproefd. De sensorische analyse duidt op het volledig beschrijven van de organoleptische kenmerken van een product: kleur, geur, smaak(gehalte), geluid, gevoel, structuur.
In een laboratorium of een ruimte dat er niet zo uitziet, analytisch. De voorkennis van de deelnemers is belangrijk:  ... to have the sense to proof of the appel ....  Hiermee worden marktkansen gemeten, door consumenten een oordeel te vragen. Laboranten geven certificaten af en testen een nieuw jaar
Separator apparaat om grote hoeveelheden wijn te klaren. Werkt als een centrifuge
Sherry E; Spaanse wijn.  Kenmerkend voor sherry zijn ziltigheid, oxidatietonen, impressies van jodium en noten, strakke droge of juist zoetige, warme smaakpatronen. De naam komt van de stad Jerez  de la Frontera ( de la Frontera verwijst naar de oude grens tussen de Moren en de Christenen)
Sherryachtig geoxideerd
Smaak hoog op smaak of laag? (subjectieve) vaststelling of een wijn lekker is. Bij dit vaststellen zijn belangrijk: omgevingsfactoren en presentatie, emoties, vooroordelen.
Smaak hebben: geoefend in het voor jezelf vaststellen of een wijn lekker is, dat is te leren en niet zo heel moeilijk. Basissmaken: zout, zoet, zuur en bitter. Sinds 2001 is er een 5e smaak ontdekt, die bekend staat met de Japanse term umami; een smaak van aminozuren, eiwitten. Ook voor dit component heeft de mens een receptor op de tong.
Snoei 1 - huis-,  tuin-  en keukensnoei bij planten: hoe u snoeit hangt af van het doel wat u wilt bereiken. Heeft u een gigantische plant met vele uitlopers of een stok die u klein houdt?
Heeft u een kleine plant, dan verdient het aanbeveling de vruchtdragende armen te snoeien en jonge armen met de ogen die weer uit gaan lopen, te laten zitten.
Heeft u een plant met lange stokken, dan snoeit u de uitlopers weg, maar zo dat 2 ogen blijven zitten. Bij het uitlopen in het voorjaar verwijdert u de zwakste/slechtst geplaatste, zodat de sterkste overblijft
2 - in de wijnbouw is de snoei mede bepalend voor het rendement bij het oogsten. Hoe lager het rendement, hoe beter de wijn, algemeen gezegd
Sommelier F; wordt in Nederland ook zo genoemd, op z'n Frans. Wijnober, die de bestellingen doet en de wijnkaart maakt. Doet dit werk meestal ook voor andere dranken en sigaren.
Soutirage F; oversteken van de wijn in een ander vat om wijn en lie te scheiden. Eerste laat men gistcellen  en andere troebelmakers naar de bodem van het vat bezinken. Daarna wordt voorzichtig de heldere vloeistof afgetapt of overgestoken (soutirer). Dit kan meerdere keren herhaald worden voor hetzelfde vat. Tegenwoordig wordt veelal filterapparatuur ingezet
Spätlese D, O; predikaat dat de rijpheid van de druiven garandeerd. Vereist: een minimaal suikergehalte in de druif op het moment van oogsten. Deze eis verschilt per wijngebied. Hiertoe wordt het mostgewicht gemeten
Stabiel een wijn is stabiel wanneer de gisting niet spontaan meer optreedt. In deze tijd een verouderd begrip, al kan je bij een handelaar of producent best eens een fles van obscure kwaliteit in je handen gedrukt krijgen
Stammschade D; schade aan de stam van de plant, veroorzaakt door de vorst
Steen ZA; naam voor wijnen van de chenin blanc druif.
Stille wijn niet mousserend
Stoffig D; geeft aan dat een wijn relatief veel materie of extract of vaste stof bevat
Stoppen een gisting kan worden gestopt door bijvoorbeeld wijnalcohol toe te voegen
Strohwein O; strowijn. Wijn gemaakt van gedroogde druiven. Door het drogen neemt de concentratie opgeloste stoffen (oa suikers en smaakstoffen) toe.
Structuur kwalificatie die belangrijk is om aan te geven of een wijn te bewaren is, dan is structuur nodig. Dit wordt gevormd door de zuren en tannine. Door laat te oogsten verliest een wijn aan structuur, maar krijgt meer ronding
Stück(faß) D; houten vat van 1000 of 1200 liter, komt ook voor als half- en kwartvat voor. Pfalz
Stuivend het aroma stuift het glas uit; veel aroma. Fumet (F)
Stug droge, bittere wijn, wijn zonder fruit
Suberine de stof (een complexe verbinding van vetzuren en organische alcoholen) die de kurk ondoorlaatbaar maakt. Hierdoor kan kurk niet rotten en zal het stof en vuil niet snel aantrekken
Suiker zoetstof. 
Suikervrije wijn wijnen die droog zijn, minder dan 0,5 g/l suiker. In Duitsland is Diabetikerwein te koop
Sulfiet poeder dat als conserveringsmiddel en antioxidant aan wijn wordt toegevoegd. Na oplossen is de werkzame stof: zwaveldioxide
Sur lie F; traditionele methode welke oa eigen is in de regio Nantes, bij de Muscadet Sur Lie. Vastgelegd in 1977. Nadat de wijnen zijn uitgegist, verblijft deze 4 tot 5 maanden op de droesem (lie). De gisten op de bodem hebben geen zuurstof ter beschikking (reductief), waardoor een autolytisch gistingsproces ontstaat met als gevolg: meer smaak en een frissere wijn

Startpagina