Reductief tegenovergestelde van oxidatief, eigenlijk: anaëroob. Gebrek aan zuurstof kan een wijn een onaangenaam karakter bezorgen. Dit is te verhelpen door te beluchten (roeren). Kan wijn ook bijzondere positieve eigenschappen geven  Reductieve wijnen zijn beter te bewaren, met geringere hoeveelheden zwavel
Reinigen 1 - van de wijn
2 - van een vat: grote houten vaten worden gereinigd door in het vat te kruipen en te borstelen. Vergelijk dit eens met RVS tanks in  een wijnfabriek, waar de tanks door reinigingsmiddelen en automatisering kunnen worden gereinigd
Remontage intensief beluchten van de gistende most
Remuage F; het draaien en licht schudden van de champagneflessen in de pupitre waardoor het gist en andere vaste delen zich naar de kurk verplaatst, bezinkt
Rendement opbrengst in hectoliter wijn per hectare (hl/ha). Kan ook de opbrengst in kg. druiven per ha zijn.
Restricties beperkingen, zoals op beplanting (aantal per m2, druivenrassen), opbrengst (kg druiven per ha) en productie (liter per kg druiven, proces, rijpingstijden en verpakking)
Restsüße D; restsuiker of restzoet; suiker dat na het gisten in de wijn achter is gebleven. Dit klinkt onaf. Het gaat om wijn die niet gechaptaliseerd is, waar dus geen suiker aan toe is gevoegd, maar waar nog een zoete impressie bestaat
Retsina G; rode of witte wijn met typische harssmaak. Vroeger verpakte men wijn in amforen, zeker in Griekenland. Aangezien de amforen poreus waren, werd de binnenzijde ingesmeerd met een hars. Dit gaf een bijsmaak aan de wijn. Tegenwoordig wordt deze smaak bewust tijdens de gisting aan de wijn toegevoegd. Hierdoor wordt de wijn ook beter houdbaar en hoeft er geen jaartal op de wijn. Evengoed: snel (jong) drinken. Hars is afkomstig van bijvoorbeeld de aleppodenneboom
Voornamelijk van de druiven roditis en savatiano
Riesling druif, wit. Officiële naam is weisser riesling (D). Kent veel synoniemen, zoals johannisberger, hochheimer of rheinriesling. Midden-Europese herkomst uit rond 1450. Koning onder de druiven. Komt ook voor in de Alsace (F), Zuid-Afrika, Australië en de US of A. In Duitsland zijn 30 klonen beschreven.
De wijnen kenmerken zich door raffinement/elegantie en de fruitige smaak. Riesling staat bekend om de gastronomische kwaliteiten
Riesling x sylvaner zie müller-thurgau
Rissen druiven van de tros halen, ook wel afrissen. Laat men de stelen meegisten, dan komt ook onrijpe tannine in de wijn. Soms is dat de bedoeling en rist men niet. Vaker rist men niet, omdat het een dure behandeling is. In kort-gistende most kunnen de stelen minder kwaad dan in een langdurig-gistende most
Rist dat gedeelte van de tros dat de bessen bijeenhoudt. Wordt de gehele tros bij het wijn maken gebruikt, dan kunnen bittersmaken en een grasachtige smaak in de wijn komen. De keuze daartoe is aan de wijnmaker
Rosé F; frisse wijn, gemaakt door de schillen van blauwe druiven voor de kleur kort met het witte druivensap te laten meegisten. Meestal een assemblage van druivensoorten. Saignée komt hier goed van pas
Rozen ziet men wel eens in de wijngaard staan, zij hebben een signaalfunctie. Meeldauw slaat eerder op een roos, dan op de druif. Een wijnboer kan zo exact bepalen wanneer met (biologische) bestrijdingsmiddelen kan worden ingegrepen
RVS roestvrijstaal,. Wordt gebruikt als materiaal voor een vat/tank om wijn in te maken