Oaky Eng; te sterke houtsmaak
Ochratoxine A een (weinig) op druivenschillen voorkomende toxine, behoort tot de mycotoxinen. Toxine is een gif welke door een schimmel wordt gemaakt. Ochratoxine komt ook voor op droge bonen, koffie, haver, mout
Oechsle(grad) D; 1 - maat voor de hoeveelheid suiker in de most/druivensap. Dit getal wordt gebruikt om de rijpheid van het fruit te bepalen en is bepalend voor het predikaat dat een wijn kan krijgen. Per wijnbouwgebied zijn andere eisen gesteld. Wordt ook in Zwitserland gebruikt
2 - Oechsle was apotheker. Hij heeft het apparaat met bijbehorende schaal (Oechslewaage) uitgevonden waarmee is vast te stellen hoeveel suiker een druif bevat
Oenoloog wijnbouwingenieur, technisch geschoold, technoloog
Ogen knoppen waaruit de plant weer kan uitlopen in het voorjaar
Ohne Dosage D; mousserende wijn waaraan na de koolzuurontwikkeling geen suiker (dosage) is toegevoegd. Wordt ook ‘brute nature’ of ‘Nature herb’ genoemd
Oidium zie meeldauw
Oktober wijnmaand, oogstmaand
Olijfolie In Italië heeft men de eeuwenoude gewoonte om flessen wijn met olijfolie, extra vergine, luchtdicht af te sluiten. Voor het drinken dient deze olijfolie eruit gehaald te worden, want hij lost niet op. Dit kan het beste door met een linnen doek de olie op te zuigen. tegenwoordig wordt overigens nog wel paraffineolie gebruikt
Omgekeerde osmose Werkwijze om water uit wijn te halen, waardoor de wijn meer concentratie krijgt
Ontzuren zuur verminderen in wijn door 1) appel- melkzuurgisting, waarbij het scherpere appelzuur wordt omgezet in het milde melkzuur of 2) door toevoeging van CaCO2, waarbij alle zuur wordt verminderd, dus ook de goede wijnsteenzuren
Oogsten het binnenhalen van het fruit, plukken. handmatig of machinaal. Soms 's nachts omdat het koeler is: om spontane gisting te voorkomen, omdat de wet een minimale temperatuur vereist (Eiswein), of opdat koud fruit kouder kan gisten. Soms bij volle maan (macrobiotisch). 
Vroeg oogsten doe je wanneer het een hete zomer is geweest (2003). Het fruit is dan al rijp (tannine) en met met langer uitstellen van het oogsten, gaan alle zuren verloren
Op dronk wanneer een wijn genoeg rijping heeft gehad om drinkbaar te zijn. De meeste wijnen zijn bij het bottelen al drinkbaar. Sneller op dronk betekent minder voorraadvorming en geschikt voor dagelijks gebruik
Opbinden het vastbinden van een uitloper van de plant om deze een bepaalde richting op te laten groeien
Opvoeding de behandeling welke men de wijn geeft na het wijn maken: rijpen, op gist laten staan, roeren etc.
Ortega druivenras, voornamelijk in Duitsland aangeplant
Optima geelgroene druif die ontstaan is uit een kruising van müller-thurgau en een kruising van een silvaner en een riesling
Oversteken wijn overbrengen van het ene vat naar het andere
Oxidatie 1 - wijn kan een gebrek hebben door invloed van zuurstof
2 - zuurstof is een van de belangrijkste invloeden bij het wijn maken
Oxidatief dat de wijn is gemaakt onder (ruime) invloed van zuurstof, aëroob.

Startpagina