Kaliumbisulfiet en Kaliumdisulfiet synthetisch conserveermiddel tegen micro-organismen. Wordt vaak gebruikt in preparaten om zelf wijn te maken. 
Kalk(steen) 1 - bodemsoort, goed voor druif en wijn. Geeft een zwaardere wijn dan leisteen of graniet. Goed waterdoorlatend. Heeft invloed op de zuurgraad: een wijn wordt minder zuur, minder strak. 
2 - kalkig, smaak van een wijn
Karaf wijnschenkkan; te reinigen door: twee kopjes afwassop plus een handje rijst/grof witzand, kleine kiezel en zwenken. Zeep mag, soda en  ontsmettingsalcohol ook. Deze laten geen geursporen na
Keldermeester de eindverantwoordelijke voor het maken van een wijn
Kiezel steensoort. Goede bodem voor de wijnstok, geeft de mogelijkheid om diep te wortelen, is een effectieve drainage en kan warmte goed opslaan. E: cascajos
Klaren het helder maken van de wijn. Traditioneel wordt hiertoe eiwit (handgeklopt!), gelatine of een blaas gebruikt. Zwevende deeltjes in de wijn worden elektrisch gebonden aan eiwitten, waardoor deze naar de bodem van het vat dalen (bezinken) en zo gescheiden kunnen worden van de heldere wijn.
Tegenwoordig wordt veel filtratie toegepast. Dat kan zover gaan dat men zelfs water uit de wijn filtreert, opdat de wijn meer geconcentreerd wordt
Klassification D; classificatie, het maken van onderscheid tussen goed en slecht. In de wijnwereld zeer belangrijk, zie het verschil tussen de hiŽrarchische opbouw van de cruís in de Bordeaux en de vierkante meter benadering in de Bourgogne. In Duitsland moet elke wijn elk jaar opnieuw bewijzen dat het een goede wijn is. Momenteel wordt vanuit de wijnboeren zelf, met het VDP voorop, gewerkt aan een systeem voor classificatie. Zowel het Duitse als het Bourgondische systeem vragen meer geografische kennis
Klei zware, rijke bodemsoort. Deze bodem is beter geschikt voor witte wijnen. Geeft veelal rijkere en vollere wijnen, soepel door lager zuurgehalte. Houdt het regenwater lang vast, in tegenstelling tot kiezel, krijt en zand
Klimaatkast wijnen worden het beste bewaard op een constante temperatuur. Dat kan in een klimaatkast. Er zijn verscheidene types, variŽrend in grootte en het aantal temperatuurzones.
Klimaatzone door de EU is de wijnbouw in Europa verdeeld in klimaatzones, met verschillende wetgeving. Door invloed van bergen en zeeŽn heeft het klimaat in de wijnbouwgebieden overeenkomstige kenmerken. De zones: A: Engeland, Benelux, Duitsland (behalve Baden). Zone B; Frankrijk (Loire, Elzas, Champagne, Jura en Savoie), Zone : C: ...
Ook CaliforniŽ maakt gebruik van klimaatzones
Kloon 1 - genetisch gemodificeerde dubbelganger
2 - in de wijnbouw een begrip dat niets te maken heeft met gentechniek. Zolang geen spontane mutaties optreden blijft een plant dezelfde. Klonen ontstaan door spontane mutaties, die veel op kunnen treden en de kwaliteit van de oogst kunnen beÔnvloeden, maar ook door laboratoriumwerk
Koeling 1 - van het fruit en de gisting
2 - van een kelder
3 - van een fles
kooldioxide koolzuurgas, CO2
Koolzuur ontstaat bij de gisting en valt uiteen in H2O en CO2
Koolzuurdruk het gas CO2 lost beter op in wijn wanneer druk op de vloeistof wordt uitgeoefend. Spuitwater, bier en champagne hebben belletjes vanwege de druk in de verpakking. 
Koolzuurgas is chemisch kooldioxide, CO2. Gas dat ontstaat bij de alcoholische gisting. Voor bijna 20% (?) in de lucht. Planten hebben dit nodig om te groeien. Een laag gas op de vloeistof kan de zuurstof van de gistende of rijpende most weghouden
Krasje bij mousserende wijn heeft een gasbel een kern nodig om zich vast te hechten. Na hechten groeit de bel. Nu enige tijd wordt de bel groot genoeg om als een ballon naar boven te gaan. Erg schoon glaswerk wordt tegenwoordig voorzien van een krasje, omdat er geen kern aanwezig is
Krenten 1 - de naam komt van de Griekse haven Korinthe
2 - het wegnemen van jonge uitlopers van de wijnstok wanneer de bloei achter de rug is. Ook de selectie van fruit aan de wijnstok kan hiermee worden aangeduid
3 - gedroogde druiven
Krijt 1 - smaak in een wijn
2 - bodemsoort, waterdoorlatend, goed voor de wijn
kruidig positieve smaakaanduiding, slaat meer op specerijen dan op groene kruiden
Kruiken werden vroeger wel gebruikt om wijn in te verschepen. Het nadeel aan verpakken in steen is dat drank als wijn een steensmaak krijgt. Voor sterkere dranken als bessenjenever en berenburg is dit geen probleem
Kuip vat, ton, tank, bak.
Kuiperij bedrijf dat houten vaten maakt
Kurk(en) 1- grondstof voor de afsluiting van wijnflessen; wordt uit de schors van de kurkboom gesneden
2 - de fles voorzien van een kurk.
3 - wijnziekte. Tijdens een proeverij murmelt wel eens iemand Kurk! Dit is eigenlijk een zeer negatieve aanduiding die wellicht enige nuance behoeft. Beter is het te spreken van schimmelig

 

 

Startpagina