Halbstück D; houten vat van 500 of 600 liter, zie ook Stück
Halbtrocken D; smaak van wijn: halfdroog. De hoeveelheid suiker ligt tussen de 4 en 12 gram/liter. Of het suikergehalte ligt tussen de 9 en de 18 gram/liter, maar dan ligt het zuurgehalte tot 2 gram/liter lager dan het suikergehalte. Voor mousserende wijn betekent dit een suikergehalte van 17 tot 35 gram/liter.
Halfdroog vage term voor wijnen met een suikergehalte tussen de 4 en 30 gr/l. Niet droog, niet zoet.
Hard wrang als gevolg van veel tannine
Hectare oppervlaktemaat, tot ha. af te korten. 1 hectare is 10.000 m2
Herb D; zoals brut op mousserende wijn. Suiker minder dan 15 gram/liter
Herbaal de wijn heeft het aroma of de smaak van groene kruiden
Herbstbuch D; boek waarin de oogstgegevens worden geschreven
Herconditioneren B; wordt ook herkurken genoemd. 
Herkurken de fles opnieuw van een frisse kurk voorzien. Wordt toegepast bij oude wijn.  Flessen kunnen ook worden bijgevuld
Hermitage 1 - ZA; naam voor de druif cinsaut
2 - F; AC voor de beroemdste wijn uit de noordelijke Rhône, waar de syrahstokken groeien op de granietterrassen boven Tain-l'Hermitage. Ook Ermitage genaamd. De rode wijnen van de syrahdruif zijn krachtig, verwarmen en complex. Heeft tijd nodig om op dronk te komen, kunnen zeer oud worden. Prachtige wijnen, die goedkoper zijn dan Bordeaux of Bourgogne.
Voor de witte wijn gebruikt men de druivenrassen marsanne (hermitage blanc) en roussanne. Deze zijn ook zeer intens.
Niet te verwarren met Crozes-Hermitage
Histamine stof welke in wijn voor kan komen. Behoort tot de biogene aminen, ontstaat door (onhygiënische) bacteriën bij de rijping van een wijn. Kan allergische reacties geven. Wijnmakers die bentoniet als middel gebruiken om een wijn schoon te maken, maken ook wijnen met weinig histamine. Het vaststellen van de hoeveelheid histamine in een wijn is uitsluitend analytisch vast te stellen. In kaas zit een veel grotere hoeveelheid H. dan in wijn, in tonijn en sardientjes nog meer.
Hoofdgisting alcoholische gisting; proces waarbij suikers door gist worden omgezet in alcohol (ethanol) en koolzuurgas. Zie artikel
Houdbaarheid er is onderscheid tussen
1 - microbiële en enzymatische houdbaarheid: een product is veilig indien het bij normaal gebruik niet bederft
2 - sensorische houdbaarheid: de smaak van wijn kan door ouder worden ook achteruit gaan
Hybriden modern woord voor kruising. Bij de kruising van twee druivenrassen ontstaan hybriden. Dat geldt voor alle landbouwproducten. De bedoeling hiervan is om sterke eigenschappen verschillende rassen te verenigen in één plant.
Hygiëne het is erg belangrijk in de wijngaard, de wijnkelder, tijdens verpakken, opslag en transport, verkoop en bij de consumptie hygiene hoog in het vaandel te hebben. Smaakafwijkingen, maar ook gezondheidsrisico's voor de consument zijn snel gemaakt

 

Startpagina