Galluszuur geoxideerde polyfenolen. Rode wijn bevat zes keer meer galluszuur dan witte. In contact met zuurstof wordt het zuur van de geoxideerde polyfenolen omgezet in esters die een aangenaam en fluweelachtig mondgevoel geven. Niet omgezette galluszuur in een te hoge concentratie geeft wijn een scherpe en wrange smaak
Garagewijn 1 - wijn gemaakt op basis van lage opbrengsten, wordt veel met zuurstof in contact gebracht en op nieuw hout gerijpt. Veel kleur en veel smaak. Hiermee ontstaan niet voor het wijnbouwgebied traditionele smaken, maar wijnen welke in proeverijen altijd goed scoren. Vaak prijzig, maar kan wel erg lekker zijn. Kan goed oud worden. Vaak van super kleine percelen, gemaakt in een kelder.
2 - wijnen welke in een garage worden opgeslagen
Gastronomie dat deel van de Horeca waar je kunt eten en lekkere wijn kopen
Gearomatiseerde wijn eigenlijk geen wijn. Drank met wijn als bestanddeel, zoals Sangria en Glühwein
Geconcentreerde druivenmost most waaraan water ontrokken is. Gerectificeerd: nog verder geconcentreerd: ontzuren mag, behalve suiker mag alles geëlimineerd worden
Gecorseerd vol en stevig van structuur
Gedistilleerd gestookte drank zonder suiker en aromastoffen
Gelatine Barstensvol eiwit, gewonnen uit runderbeenderen. Wordt gebruikt om wijn te klaren. 
Genetisch gemanipuleerd in landen als Frankrijk, Duitsland, Canada en de USA wordt sinds 1999 geëxperimenteerd met genetisch gemanipuleerde wijnstokken. In Duitsland wordt dit o.a. uitgevoerd door het Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof in Siebeldingen met proefvelden in Siebeldingen (Pfalz) en op de Würzburger Pfaffenberg en Veitshöchheim (Franken). Het doel is wijnstokken te vinden, waarmee het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen schimmels en virussen kan worden te bespaard. Critici noemen het een risico aangezien de gevolgen niet zijn te overzien. Er wordt zeker 20 jaar getest. In 2003 werden in Duitsland ruim 50 flessen gevuld
Geoxideerd 1 - onder invloed van zuurstof negatieve smaak
2 - wijnen bewust aan zuurstof blootstellen; daar zijn diverse voorbeelden van: versterkt: colheita port, elevage,  hout i.p.v. roestvrijstaal, roeren van de most
Geranium Geur van wijn, kan duiden op het gebruik van vitamine C dat toegepast is als conserveringsmiddel
Gerle I; traditionele schoudermand om de oogst van de wijngaard te dragen
Gesteente Belangrijk bestanddeel van de bodem, geeft smaak en mineralen aan de wijn, is van belang voor de vochthuishouding in de bodem, regelt warmte, schept condities om diep te wortelen. Bijvoorbeeld kiezel.
Gestopte wijn Wijn waarbij de gisting is gestopt door brandewijn toe te voegen
Gewürztraminer Kruidig wijnstokras. Origineel in geur en smaak.
Geur Kan aroma of bouquet zijn
GGO's Genetisch gemanipuleerde organismen. In het engels: gmo.
"Een 'biosafety report' van de Europese Commissie concludeert dat genetisch gemanipuleerd voedsel, zogenaamd biotechvoedsel, wel eens veiliger zou kunnen zijn dan 'natuurlijk' voedsel. .... . Volgens het EU  voorstel zal het merkteken van toepassing zijn op producten zoals soyaolie waarin geen DNA kan worden bespeurd, maar niet op wijn of kaas, waarin nochtans GGO-enzymen worden gebruikt." (6minutes wine # 25 - 2001)
Gistaroma Komt voor in jonge witte wijnen en in mousserende wijnen met een tweede gisting op de fles. Is niet nodig. Wanneer de wijn voldoende body, smaak en complexiteit heeft en goed is geklaard/gefiltreerd, zal dit niet opvallen
Gistkuip Daar waar de gisting plaatsvindt, cuve
Glucose Druivesuiker, C6H12O6. Best vergistende suiker, komt in gelijke hoeveelheden als fructose voor in druivensap. Wordt omgezet in ethanol en CO2.
Glühwein D; gearomatiseerde wijn. Meestal wordt citroen- of sinaasappelschil met kaneel, kruidnagels en/of laurier gebruikt. De wijn wordt (flink) gezoet. Het is een sinds de jaren 1970 toenemend gebruik om Glühwein te maken en te drinken. Bestaat sinds de Middeleeuwen
Glycerine Ontstaat bij de vergisting van wijn. Vooral in wijnen met edele rotting is het gehalte glycerine hoog, aangezien deze schimmel al vóór de gisting voor de productie van glycerine heeft gezorgd. Geeft in de mond een vettig, mollig of rond karakter. Hoe langzamer een gisting verloopt, hoe hoger het glycerinegehalte
Granulaatkurk Worden gemaakt van gemalen kurk met een bindmiddel als toevoeging. Deze zijn aanzienlijk goedkoper dan de natuurkurken
Gutsabfüllung Etiketteringsbegrip. De druiven mogen niet van meerdere telers gebruikt worden en de wijngaarden zijn gepacht of eigendom. Wijn maken en afvullen gebeurd in eigen bedrijf. Er zijn opleidingseisen voor de bedrijfsleider en er zijn eisen aan de boekhouding gesteld

Startpagina