Federweisser D; als de druivenmost aan het einde van de gisting in een rustiger periode is gekomen,  kan de most als Federweisser worden afgevuld. In Rheingau laat men de wijn geheel uitgisten. Het is een bloedzuiverende drank met veel vitamine B. Ook wel gebruikte namen: Bitzler en Sauser. Wordt in de Elzas Neuer Süsser genoemd, in de rest van Frankrijk: bourru
Fenolisch rijp rijpe tannine
Fermentatie gistingsproces
Filter(en) Apparaat waarmee de wijn van vaste delen wordt ontdaan. Meestal wordt een platenfilter met pomp gebruikt
Findling Witte druif. Natuurlijke mutatie uit müller-thurgau. Ooit werkelijk gevonden in een tuin
Finesse Eigenschap van grote wijnen: verfijnd en complex. Subtiel
Flaschengärung D; letterlijk: rijping in de fles. Wordt toegepast bij de bereiding van Sekt wanneer de méthode champenoise wordt gebruikt 
Flavanol en flavonol kleurstof, welke sterke antioxidatieve eigenschappen heeft. Behoren tot de polyfenolen.
Fles(sen) verpakkingsmiddel voor wijn. Vroeger werd de wijn verpakt in amforen,  in zakken (Spanje), flessen met riet (Italië). De eerste flessen waren uivormig.  Rond 1800 werden de flessen meer cylindrisch. Toen bestonden reeds de Bordeaux-, Champagne en Bourgognefles. Tegenwoordig zijn van flessen de vorm en inhoud gestandaardiseerd. Meest voorkomend: 0,375 - 0,5 - 0,75 - 1 liter.
Flessenziekte als gevolg van ruw transport kan een wijn ondrinkbaar worden. Remedie: rust gedurende enige weken. Komt m.i. tegenwoordig minder voor dan vroeger
Fotosynthese stofwisseling in de plant onder invloed van licht. Chlorofyl gebruikt licht om suikers te vormen. Warmte is noodzakelijk
Foudre F; benaming voor de grote vaten waarin men wijn maakt. Geschikt voor rijping, maar dan niet om een houtsmaak aan de wijn te geven. Voor nieuw hout is het contact met het hout is niet intensief genoeg, en de vaten zijn vaak al oud.
Franken(land) D; wijnbouwgebied langs de Main, een zijrivier van de Rijn. Voornamelijk witte wijnen. Beroemd is de sylvaner. Typerend is 'Fränkisch trocken': in Franken geldt voor trocken 0-4 gr/l suiker (i.p.v. 0-9 gr/l zoals in de rest van het land). Veel nieuwe druivenrassen worden hier verbouwd, zoals domina en rieslaner. Ook met müller-thurgau worden goede resultaten behaald. Typerend zijn de bocksbeutelflessen. Behoort politiek bij Beieren.
Opp. 6114 ha. Dit is 5,65% van het totaal in Duitsland
Frankrijk Frankrijk is, samen met Italië, de grootste producent van wijn in de wereld. In 2000 was volgens een marktrapport van Consumer Goods Intelligence 871.783 ha grond in gebruik voor de wijnbouw. Dit areaal zorgde voor een productie van 59,7 miljoen hectoliter wijn in 2000, een daling van 5,1 procent vergeleken met het jaar ervoor. In 2001 werd ter waarde van 20,5 miljard euro aan wijn gekocht in Frankrijk. Het aandeel van niet-mousserende wijnen bedroeg 83 procent.
Franse wijnconsumptie daalt sinds enkele decennia, maar ligt nog steeds hoog in vergelijking met andere landen. Een Fransman dronk in 2001 gemiddeld 55 liter per jaar. De dalende wijnconsumptie is met name te wijten aan de veranderende eetgewoonten en levensstijl van de fransen zelf. Een van de gevolgen hiervan is een groeiende consumptie van niet-alcoholische dranken en drinkwater. Daarnaast heeft de Nieuwe Wereld een groot aandeel in de markt veroverd. Modern is dat een wijn uit alle windstreken mag komen, als deze maar lekker is.
Fructose Vruchtensuiker; is zoeter dan glucose
Fruit(ig) 1 - de druiven
2 - smaakcomponent. Een wijn bevat veel fruit wanneer in de neus/smaak herkenbaar fruit merkbaar is. De meest gewaardeerde smaak. Vooral bij jonge wijnen, door rijpen verdwijnt het fruit en ontstaat het bouquet
Fuder D; vat dat aan de Mosel wordt gebruikt (1000 liter), komt ook als Halbfuder voor.
Fudre F; groot houten vat.
Fustmonster Monster uit het vat. ongebottelde wijn
Fût F; vat, fust. Élevée en fûts de chêne: gerijpt op eikenhout.

 

Startpagina