Edelrot Edele rotting of pourriture noble of botrytisering; druiven die door de schimmel Botrytis cinerea zijn aangetast. Heeft dit een positief effect op de druif dan stijgt concentratie van de droge stof in de druif. Later vormt zich ook een super geconcentreerde wijn, van grote klasse. 
Edelzwicker Witte wijn uit de Elzas. Bestaat uit een mengsel van pinot blanc met een of meer van de soorten riesling, gewürztraminer, pinot gris en muscat
Edition Wijn met een speciale verpakking, een bijzondere fles en/of een etiket met meestal een kunstwerk
Eikenhout Meest gebruikte houtsoort om vaten van te vervaardigen. Geeft body aan de wijn en maakt deze langer houdbaar. De invloed in de smaak van eikenhout is bepaald door de herkomst van het hout, de wijzen van branden en de kuiper. Nieuw hout geeft een scherpere smaak aan de wijn dan vaker gebruikt hout
Einzellage D; individuele wijngaard. Kan een wijnberg of een deel daarvan zijn. Hiermee wordt veel wijn geëtiketteerd
Einzelwein D; wijn uit één wijngaard
Eiswein Frisse zoete wijn met fruitige zuren en veel fijne smaaktonen, lang. Zeer geschikt als aperitief, maar ook als dessertwijn bij niet te zure desserts, goed bij fruit. Vooral door de suiker in de druif treedt vriespuntsverlaging op: het sap bevriest niet bij 0 °C, maar bij een lagere temperatuur.
D; druiven van Beerenauslesekwaliteit (volrijpe druiven) waarin het water bevroren is, hebben een niet bevroren deel waarin alle droge stoffen zich concentreren. Dit gebeurd bij -7°C en lager. De druiven moeten in bevroren toestand worden geplukt en geperst zodat het ijs en de vloeistof te scheiden zullen zijn en een kleine opbrengst ontstaat. Een zeker risico is aanwezig: als er geen vorst optreed is de oogst verloren. Deze methode is al sinds 1880 bekend.
In andere landen dan Duitsland wordt ook wel Eiswein gemaakt door na de oogst de druiven te bevriezen met behulp van vloeibaar stikstof. Eiswein is niet uitsluitend wit. Tot de wijnwet van 1982 was er nog onderscheid tussen Eiswein Spätlese, Eiswein Auslese, BA en TBA
Canada, Duitsland en Oostenrijk hebben in het jaar 2000 afgesproken dezelfde richtlijnen te handhaven voor de productie van Eiswein. In de Canadese staat Ontario wordt wereldwijd het meeste icewine geproduceerd, en men kan garanderen dat elk jaar icewine  kan worden geoogst.
Emilia-Romagna I; wijnbouwgebied in het noorden van Italië, tussen de Po, de Adriatische Zee en de Apenijnen. De tuin van Italië. De zeer bekende Lambrusco komt uit deze streek. Maar ook de Albana en Sangiovese
En primeur F; En primeur aangeboden wijnen wisselen al van eigenaar voordat ze op fles zijn gebracht. Vaak betreft het wijnen waarnaar de vraag groot is. Voor de consument is dit vaak de meest voordelige manier van aanschaf; in sommige gevallen zelfs de enige mogelijkheid, want zij kunnen reeds voor de botteling geheel uitverkocht zijn. De wijnen rijpen bij de producent (die overigens het moment van uitleveren bepaalt) en komen na botteling, etikettering en verpakking beschikbaar voor transport naar Nederland. Van de aangeboden wijnen kan een indicatie betreffende leverdatum worden gegeven.

Na het reserveren van wijnen ontvangt u de factuur, die voor levering van de wijnen betaald dient te worden.

Engeland 1 - qua productie een klein wijnland. In 2001 werd voor het eerst in 20 jaar een dessertwijn met edele rotting gemaakt. Het begrip 'Wine of England' is door de EU goedgekeurd
2 - qua consumptie een belangrijk land, trendsettend. Al eeuwen eigenlijk
Engelendeel datgene dat verloren gaat bij de bereiding. Zoals de verdampte wijn van de Vin Jaune
Enten Vermeerderingswijze. Wijnstokken welke door enten zijn ontstaan noemt men hybriden. Een ent van een volgroeide wijnstok kan op een onderstok worden geënt.
Entre-deux-Mers F; letterlijk: tussen twee zeeën. Bedoeld wordt het gebied tussen de rivieren Garonne en Dordogne in de Côte de Bordeaux. De wijnen met deze benaming zijn wit en kostelijk. Drinken bij oesters, vis en salades
Enzymen Een eiwit dat processen beïnvloed. In de gistcel zit zymase en zorgt het voor de alcoholische gisting. In fruit hebben ze een vervloeiende werking
Erstling D; primeurwijn, ook wel Ersten. Voor rode wijn wordt meestal dornfelder gebruikt, voor witte müller-thurgau of gutedel
Ertrag Oogstprestatie, of -resultaat. Dat wat de wingerd draagt, aan druiven, of aan potentie tot druivendracht. Bijvoorbeeld: kg. druiven per hectare. Of: liter wijn per ha. 
Erzeuger D; (druiven-)teler, meestal lid van een coöperatie. In 1999 waren er in Duitsland 16000, waarbij een aantal streken een hoog percentage hobbyboeren kent zoals in de Badische Bergstraße
Erzeugerabfüllung D; etiketteringsbegrip. Mag gebruikt worden bij eigen of gepachte wijngaarden, maar wel zelf verbouwd en geoogst
Est! I; letterlijk: dit is 'm! De wijn Est! Est!! Est!!! di Montefiascone wordt eeuwen geleden tot de lekkerste wijn van de streek verkozen. Een Duitse bisschop reisde eens naar Rome en een knecht ging vooruit om de wijnen te proeven. Bij lekkere wijn schreef hij Est! op de muur. In Montefiascone schreef hij dat driemaal op. De bisschop haalde zijn reisdoel niet en schonk alles wat hij had aan de stad. Hij overleed echter door overmatig drankgebruik
Estate bottled Internationaal; afgevuld op het wijngoed
Evenwichtig Wijn met alle smaakonderdelen en in de juiste verhoudingen
Evolutie Ontwikkeling. Een evoluerende wijn ontwikkelt zich in de fles. Maar kan ook staan te ontwikkelen in het glas, soms door microgisting of door uitwisseling van electronen. Het resultaat is kleine belletjes in een stille wijn. 
Exelent(e) Uitstekende wijn/wijnjaar
Extra brut Aanduiding voor een mousserende wijn waarvan het suikergehalte ligt tussen de 0 en 6 gram/liter. 
Extremadura E; wijnbouwgebied in het zuidwesten van Spanje

Startpagina