Damigiana I; grote mandfles van wel 54 liter. Werd in vroegere tijden gebruikt. Men kocht zo'n fles en bottelde deze thuis in Fiaschi (mandflessen van 1 tot 2 liter), die rechtop in de kelder waren gezet met alleen een drupje olijfolie als afsluiting
Dão Port; belangrijk wijnbouwgebied in Portugal, ten zuiden van van de Douro. Oudste en bekendste wijnbouwgebied, het omvat ca. 20000 ha
Rode wijnen zijn vol en kruidig, soms aards. Gemaakt van minstens 20% touriga nacional, tinta cão, sousao, baga (tot 50%), bastardo (mag tot 80%), alvarelhão. De witte wijnen zijn jong het beste te nuttigen. Gemaakt van encruzado (minstens 20%), assario branco, barcelo, borrado das moscas, cercial, verdelho, rabo de ovelha, terrantez, uva cao
Débourbage F; voordat de most voor witte wijn gaat gisten, wordt de most o.a. door hevelen gescheiden van de vaste delen welke nog in de vloeistof aanwezig zijn
Decanteren het overgieten van de wijn uit de fles in een karaf of anderszins. De bedoeling is dat dit voorzichtig gebeurd, want de vaste delen (depot) uit de wijn dienen in de fles achter te blijven. Met wat licht achter de fles tijdens het schenken is dit goed te zien.
Wordt ook toegepast om een wijn te beluchten. erg oude wijnen zijn beter niet te decanteren aangezien teveel lucht de wijn kapot kan maken. 
Degustatie B; proeverij. D: Degustation, Probe
Dégorgement F; degorgeren. Het verwijderen van de ijsprop uit een fles mousserende wijn na de tweede gisting. D: degorgieren
Demi F; halve fles
Depot/dépôt bezinksel. Wijn van cabernet sauvignon druiven geeft veel depot, pinot noir amper. Kan zeer bitter smaken
1 - ontstaat tijdens de gisting op de bodem van het vat (lie). Wanneer de wijn ongefilterd wordt gebotteld zullen vaste delen in de fles kunnen komen
2 -  ontstaat tijdens de rijping van rode wijn in de fles en verzamelt zich op de bodem. Is te verwijderen met decanteren.
Te verwijderen door decanteren. Niet te verwarren met wijnsteen
Dessertwijn wijnen gemaakt van druiven met een enorme hoeveelheid suiker en extract. Grofweg bestaan er twee typen: zware wijnen met een hoog alcoholgehalte een enorm veel smaak, vaak ook door houtrijping, en wijnen met een lager alcoholgehalte en frisser, met een subtieler smaakniveau. De benaming is eigenlijk misleidend omdat deze wijnen ook als aperitief, bij verfijnde gerechten of tussen de gangen door wordt gebruikt. Natafelwijn. Desserts zullen een hoog smaakgehalte moeten hebben. 
Diabetische wijn Suikervrije wijn of wijnen met een zéér laag suikergehalte.
Diacetyl aroma in boter. Komt ook in wijn voor, het wordt in de tweede, of appel-melkzuurgisting gevormd
Degustatie B; proeven van wijnen
Demi-sec halfdroog. Voor mousserende wijnen , met 17-35 gram/liter. Ook: halbtrocken, halfzoet, abboccato, medium dry, semi-secco, meio seco
Diabetikerwein D; wijn met een laag glucosegehalte (< 4 g/l) bestemd voor suikerpatiënten/diabetici; het totaal suikergehalte is lager dan 20 g/l; zwavel max. 150 mg/l; alcohol max. 12%. Dit mogen uitsluitend ongechaptaliseerde wijnen zijn, die in de smaak ook halfdroog en zoet kunnen zijn
Dieven het verwijderen van de uitlopers welke in de oksels van de uitlopers ontstaan. De sapstromen door de plant worden zodoende naar de vruchtdragende uitlopers geleid. Arbeidsintensief
Dille Aroma. Pinot noir en syrah
Dionysus G; Griekse wijngod
Domainewijn F; wijn welke uitsluitend van de wijngaarden zijn gemaakt, welke bij het eigendom van het domaine behoren
Droog Eigenlijk is droge wijn niets anders dan een wijn met weinig of geen restsuiker. Als de gistende wijn ongestoord door kan gaan, zal uiteindelijk alle suiker op zijn en zal droge wijn ontstaan. In Duitsland zijn de kelders vaak zeer koel. Wil men daar een droge wijn verkrijgen dan zal vaak warmte aan de gistende wijn moeten worden toegevoegd om alle suiker (tot minder dan 4 g/l) te kunnen vergisten
Ook: sec (F), trocken (D)
Druif Vrucht, bes. Groei: trosvormig. Bestaat uit een schil, vruchtvlees en pitten in de kern. Er zijn zo'n driehonderd soorten. Alle overige verschijningsvormen zijn mutanten
Druifluis is Phylloxera. 
Druivenplant Een slingerplant. Kan enorm groot worden en wel 200 tot 300 jaar oud. De plant kwam ver voor de mensheid voor. 
Druivensap Uit verse druiven of druivenmost gemaakt. Tot 1 vol% alcohol mag aanwezig zijn
Druppelrand Deel van een fles. Direct onder de opening heeft de fles een verdikking. Dat is 'm
Dubbele magnum Fles met inhoud van 3 liter

Startpagina