Bacchus: 1-Romeinse god van de wijn

Bacchus

Gaat vaak vergezeld van de vrouwen maenades of bacchantes
2 - geelgroene druif, ontstaan uit een kruising van müller-thurgau met een kruising van silvaner en riesling. De wijn is geparfumeerd. 
3 - in de USA staat Bacchus bekend als een druif voortgekomen uit een kruising van Vitis Riparia en de Vitis Labrusca. De druif groeit in het noorden van Ohio en er staat iets in New York State

Balans: Een harmonische wijn met evenwicht in zuren, fruit, alcohol en eventueel tannine
Bali: Indonesisch eiland, wijnbouwgebied.
Balthasar Fles met inhoud van 12 liter = 16 flessen. Genoemd naar een van de drie wijzen uit het oosten
Ban des vendanges Verouderde maatregel waarbij de start van de oogst werd bepaald door traditionele parameters: in Bourgogne mocht pas 100 dagen nadat de lelie bloeide worden geoogst

Balans :                   Dit is een aanwijzing voor de onderlinge verhoudingen in de wijn van vier componenten: alcohol, 
                               zuurgraad, suiker en droge extracten. Een wijn is in balans als geen van deze karakteristieken overheerst. 
                               In het algemeen is een wijn evenwichtig als de harde kant en zachte kant gelijkwaardig zijn.

Barrel Vat
Barrique(wijn) 1 - F; benaming voor een eikenhouten vat van ± 225 liter (Bordeauxmaat) waarin men wijn bewerkt/laat rijpen. 
2 - Barriqueausbau (D). Benaming voor een wijn welke vatrijping heeft ondergaan. In Duitsland moet 30% nieuw hout worden gebruikt, maximale vatgrootte is 350 liter en de wijn dient minimaal 9 maanden in het vat te verblijven. 
Bâtonnage Roeren van de (gistende) most tijdens de vinificatie. Het gistbezinksel komt zo beter in contact met de wijn en de gisting zal optimaler verlopen. Er ontstaat een vollere en rondere wijn
Baumé Maat voor de dichtheid en de hoeveelheid suiker in de most/wijn.
Beaujolais (Villages) Wijnbouwgebied, zuidelijkste deel van de Bourgogne; ±15000 ha. Voornamelijk gamaydruif. Volgorde van goed naar beter: Beaujolais, Beaujolais Superieur, Beaujolais Villages, Cru de Beaujolais en de 12 Cru's.
Bentoniet Kleisoort waarmee wijnen geklaard worden: o.a. eiwitten slaan neer. Genoemd naar de eerste vindplaats, Fort Benton in de VS. Nadeel: er vlokt meer uit dan wenselijk is waardoor aroma- en smaakverlies optreedt en er treedt een grondsmaak naar voren, dus de toepassing hiervan is niet meer zo groot. 

Bezinksel                 (1) : Depot met een gelige kleur die aan het eind van de gisting ontstaat door afgestorven gistcellen.

Bezinksel                 (2) : Vaste reststoffen na het aftappen van het sap. Dit bestaat uit takken en steeltjes, druivenschillen 
                                        en druivenpitten. Deze reststoffen kunnen worden gedestilleerd om "eau de vie" te maken.

Bikaver Betekent stierenbloed. Stevige rode wijn uit de streek bij de stad Eger in het noorden van Hongarije
Bitter Smaakcomponent die bij rode wijnen meestal door tannine wordt veroorzaakt. Kan ook door slecht persen van de druiven worden veroorzaakt; stelen persen geeft een dergelijke smaak. Mag niet overheersen, kan positief en negatief zijn
Blad Het blad van de druivenplant is enorm belangrijk. Hiermee is de plant interactief met de omgeving, ademhaling en vochthuishouding worden hiermee geregeld. Snoeien is daarom zo belangrijk: de wijnmaker grijpt hiermee in op deze processen
Blanc de blancs Geeft aan dat de witte wijn uitsluitend van witte druiven is gemaakt. Dit in tegenstelling van bijvoorbeeld een witte champagne die van de pinot noir gemaakt kan zijn
Blanc de noirs Witte wijn gemaakt van blauwe druiven. Bijvoorbeeld een champagne welke van pinot noir is gemaakt
Blend Samengestelde wijn.
Blenden Mengen van wijn. Probeer het zelf, wat doet een scheutje cabernet franc in de cabernet sauvignon ?
Blind proeven Het proeven van wijn zonder te weten welke het is, door de wijn in een karaf te serveren of het etiket en de capsule te maskeren. De vorm van de fles kan het herkomstgebied verklappen
Block-busters Wijnen welke erg lang moeten rijpen voordat de smaak die bedoeld is zich zal openbaren, zeer geconcentreerd, erg veel houtgebruik bij de rijping
Bloemig Een aroma dat meer bloemen dan fruit kent. Kan zeer aangenaam zijn, maar ook afstotend. Vooral in jongen wijnen
Bloesemval Wanneer de wijnstok (of ander fruit) in bloei staat moeten de bloesems worden bestoven. Gebeurt dit niet, dan vallen de bloesems van de stok en is de oogst verloren. Bijen vliegen niet beneden de 10 °C uit en kan een oorzaak zijn
Bocksbeutel Buikfles. Oorspronkelijk hadden alle wijnflessen een uivorm. Tot 2001 bestond er een alleenrecht deze flessen te gebruiken in Franken en Baden (Mauerberg), maar ook in Portugal (Apostelrosé). De EU heeft besloten dat deze vorm niet meer exclusief zal zijn
Bodega Wijnhuis, domein, weingut, château. Spaans meervoud: bodegas; NL: bodega's

Body :                        Dit geeft de totale indruk van de wijn weer. Wijnen hebben weinig body, middelmatige body of veel body, 
                                  afhankelijk van de "dikte" van de wijn.

Bordeaux 1 - stad met grootste wijnhaven en prestigieuze uitstraling. Herbergt 's-werelds grootste beurs op het gebied van wijn: Vinexpo
2 - wijngebied dat zich geheel binnen de grenzen van het departement Gironde bevindt. Wijnbouw vindt voornamelijk plaats langs de rivieren Dordogne, Garonne en Gironde. Druiven rood: cabernet, merlot en malbec; voor wit: sauvignon, sémillon en muscadelle
3 - AOC, een enorm aantal is toegelaten (±60), wat aangeeft dat er een enorme diversiteit aan wijnen bestaat. Er zijn drie niveau's:
a - algemeen: Bordeaux en Bordeaux superieur, soms met aanduiding van de herkomst (gemeente). Superieur mag meer alcohol bevatten en is daardoor beter houdbaar
b - regionale AOC's met aanduiding van een wijnbouwgebied, zoals Entre-deux-Mers, Graves, etc
c - gemeentelijke AOC's die beperkter zijn: Pauillac, Margaux, Sauternes, etc
Boisé Te sterke houtsmaak
Botrytis cinerea Ook wel: grijze schimmel of kortweg botrytis. Heeft meestal positieve invloed op de smaak, maar kan een gevaar zijn voor de oogst. Om Botrytis op de druiven te krijgen, plukt men het fruit zeer laat, pas in oktober/november. De druiven zijn dan overrijp en tot krenten verschrompeld. Men oogst door de druiven (in meerdere plukgangen) te plukken en niet de trossen. De schimmel ontwikkelt zich bij vochtige en warme omstandigheden, zoals bij nevel in de ochtendzon. De schimmel maakt de druifwand poreus en zorgt daardoor voor verdamping van water, waardoor verhoging van het aandeel droge bestanddelen (o.a. suikers, smaak) optreedt. De druif kleurt van licht naar chocoladebruin. De wijn wordt hierdoor meer geconcentreerd, vol en/of dik. De gisting komt door het hoge suikergehalte vaak moeilijk op gang en kan zeer lang duren. Wijnen welke gemaakt zijn van druiven die dit hebben ondergaan hebben de Edele rotting gehad, of Edelfäule (D), pourriture noble of botrytis (F) of noble rot (UK) genoemd. Beroemde voorbeelden: Sauternes/Barsac en (Trocken) beerenauslese
Deze wijnen zijn zeer prijzig
Bottelen Vullen van een fles. Gebeurd in Nederland met in bulk geïmporteerde wijn, maar natuurlijk ook in wijnproducerende landen.  Het bottelen brengt gemak voor de consument, maar zorgt er ook voor dat de wijn luchtvrij wordt bewaard, waardoor deze langer houdbaar blijft dan in een tank of vat. 
Botten Het krijgen van knoppen, uitlopers van de plant
Bouchon(nè) Kurk, als afwijkende smaak

Bouquet :                    Het bouquet omvat alle verschillende geuren van een wijn. Bij jonge wijnen wordt gesproken van aroma, 
                                    bij oudere wijnen van bouquet. Een krachtig bouquet wordt ook wel aangeduid met "een volle neus".

Branderig Negatieve aanduiding voor een onaangename smaak. Veroorzaakt door alcohol
Brettanomyces Ongewenste schimmel in wijn.
Brix zie suikerschalen
Bruinkleuring 1 - zichtbaar in de rand wanneer een wijn oudert
2 - gebrek in wijn wanneer teveel zuurstof op de wijn in kan werken
Burgunder 1 - Naam van den pinot druiven
2 - Naam voor pinot noir in de Elzas

Startpagina